Mobilní aplikace pro prvky chytré budovy - Olenočin, Štefan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Bakalárska práca sa venuje návrhu mobilnej aplikácie na interakciu s prvkami chytrých budov, so zameraním na biometrickú autentizáciu. V teoretickej časti sa práca venuje všeobecnému návrhu softvéru, sú priblížené špecifické platformy a návrhu softvéru pomocou frameworku Flutter. Ďalej sa práca zameriava na technológiu REST API, na biometrické systémy, ich štruktúru, výhody, nevýhody a bližšie rozoberá niektoré biometrické metódy používané v mobilných aplikáciach. Na konci teoretickej časti sa práca venuje analýze dostupných riešení a ich porovnaniu. Na začiatku praktickej časti sú vypracované návrhy príncípov práv prístupu s využitím služby Thingsboard, ktorá je tiež vysvetlená. Ďalej sú vysvetlené kľúčové procesy v aplikácií. Na koniec sa v práci nachádza popis samotnej aplikácie a jej funkcionality.

The bachelor thesis is devoted to the design of a mobile application for interaction with elements of smart buildings, focusing on biometric authentication. In the theoretical part, the thesis is devoted to general software design, specific platforms and software design using the Flutter framework are approached. Furthermore, the thesis focuses on REST API technology, biometric systems, their structure, advantages, disadvantages and discusses in more detail some biometric methods used in mobile applications. At the end of the theoretical part, the thesis is devoted to the analysis of available solutions and their comparison. At the beginning of the practical part, proposals are made for the principles of access rights using the Thingsboard service, which is also explained. The key processes in the application are explained below. At the end of the work there is a description of the application itself and its functionality.
Mobile application for smart building components
Keywords: android; biometrická autentizácia; chytrá budova; ios; iot; mobilná aplikácia; inteligentné zariadenie; android; biometric authentication; flutter; ios; iot; mobile application; smart building; smart device