Vývoj transportního vozíku s nosítky - Bastl, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Diplomová práce se zabývá návrhem transportního vozíku s nosítky pro osoby do 150 kg. Cílem je navrhnout co nejjednodušší konstrukci z poohýbaných a posvařovaných trubek a profilů o tloušťce 1,5 a 2 mm z oceli E235+CR1 S2 vycházející z již funkčního produktu na trhu s ohledem na dostupné strojní vybavení zadávající společnosti AUDY s.r.o. Teoretická část práce se věnuje hlavním výrobním technologiím, tj. ohýbání a svařování. Pro zmíněné technologie je zpracována literární rešerše. Ohýbání se blíže zaměřuje na rozvin a úhel odpružení. U svařování je posuzována svařitelnost zvolené oceli, vybírán vhodný svařovací drát s ochranným plynem a stanovují se procesní parametry. Teoretické poznatky jsou porovnávány s praktickými výstupy. Praktická část obsahuje návrh, výrobu prototypu a zkušební testy pro ověření spolehlivosti nového produktu. Součástí jsou také nezbytné konstrukční a technologické výpočty se základní výkresovou dokumentací.

The diploma thesis deals with the design of a transport gurney with a stretcher for people up to 150 kg. The aim is to design the simplest possible construction of bent and welded pipes and profiles with a thickness of 1.5 and 2 mm from E235+CR1 S2 steel, based on an already functional product on the market, taking into account the commissioning company's available machinery AUDY s.r.o. The theoretical part of the work is devoted to the main production technologies, i.e. bending and welding. A literature search is prepared for the mentioned technologies. Bending is more focused on length of the blank and springback angle. In welding, the weldability of the selected steel is assessed, a suitable welding wire with shielding gas is selected and the process parameters are determined. Theoretical findings are compared with practical outputs. The practical part includes design, prototype production and trial tests to verify the reliability of the new product. Necessary construction and technological calculations with basic drawing documentation are also included.
Development of Transport Cart with Stretcher
Keywords: transportní vozík s nosítky; ohýbání; svařování; ohýbačka BLM ELECT 40; svářečka Migatronic Automig 223; transport gurney with stretcher; bending; welding; bending machine BLM ELECT 40; welder Migatronic Automig 223