Technologie výroby plechových klecí pro radiální soudečková ložiska - Jabůrek, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Projekt vypracovaný v rámci inženýrského studia oboru 2303T002 předkládá návrh technologie výroby a konstrukční řešení funkčních částí nástrojů pro operace děrování okének a lisování zámků klece radiálního soudečkového ložiska. Klec se bude vyrábět z ocelového plechu 11 300.29. Tato klec má ve výrobě nahradit masivní klec obráběnou z mosazi Ms 58 Al. Na základě literární studie a zkušeností z vývoje ve firmě ZKL Brno, a.s. byly navrženy dva páry nástrojů, jeden pro děrování okének klece a druhý pro lisování zámků klece. Střižník, střižnice a razník jsou vyrobeny z oceli 19 436, matrice z oceli 19 312. Tepelné zpracování dle přiložené výkresové dokumentace. Oba páry nástrojů se budou upínat do lisu LENR 63 AU (výrobce ŠMERAL Trnava), s jmenovitou lisovací silou 630 kN.

The project conceived within engineer’s studies of branch 2303T002 is subbmitting a proposal for radial bearing cage produce technology. It is also subbmitting a design solution to functional parts for blanking the “windows” and coining the “locks”. The cage will be made from sheet steel 11 300.29. This cage should replace the current one machined from the brass Ms 58 Al. According to the literary research and development experiences of the company ZKL Brno, a.s., two pairs of tools were designed. First one for blanking the “windows” and second one for coining the “locks”. Blanking punch, blanking die and coining punch will be made from the steel 19436, coining die will be made from the steel 19312. Heat-treating process will be accomplished according to the enclosed drawings. Both pairs of tools will be mounted in the press LENR 63 AU (manufactured by the company ŠMERAL Trnava), with nominal force 630 kN.
Technology of radial bearing steel cages production
Keywords: Klec; radiální ložisko; střižník; střižnice; razník; matrice.; Cage; radial bearing; blanking punch; blanking die; coining punch; coining die.