Posouzení účinků PHB na organismální a suborganismální úrovni prostřednictvím E. fetida - Demová, Kristína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
V súčasnosti sa dostáva do popredia využívanie biodegradabilných plastov, ktoré vlastnosťami konkurujú syntetickým plastom a majú schopnosť sa úplne degradovať pôsobením mikroorganizmov. V reálnych podmienkach ich biodegradácia neprebieha vždy podľa očakávaní, a tak môžu tieto plastové častice pretrvávať v životnom prostredí dlhú dobu. Preto je overovanie nezávadnosti týchto plastov predmetom mnohých štúdii. Rovnako to bolo cieľom aj predloženej diplomovej práce, ktorá sa zaoberá vplyvom mikročastíc poly-3-hydroxybutyrátu (zástupca biodegradabilných plastov) na organizmus Eisenia fetida (zástupca pôdnych organizmov). Jeho účinky boli posudzované pomocou klasických ekotoxikologických testov. Taktiež boli zavedené a realizované metódy na pozorovanie účinkov na suborganizmálnej úrovni – pomocou vybraných biomarkerov. Zo získaných výsledkov nebol preukázaný žiaden významný vplyv skúmaného biodegradabilného plastu na testovací organizmus E. fetida, ale zavedené metódy môžu byť do budúcna využiteľné pre zisk viacerých výsledkov k relevantnému posúdeniu efektu na suborganizmálnej úrovni organizmu.

The use of biodegradable plastics, which are competitive with synthetic plastics and have the ability to be completely degraded by micro-organisms, is gaining ground. In real life conditions, biodegradation does not always proceed as expected, and these plastic particles may persist in the environment for long periods of time. Therefore, the verification of the safety of these plastics is the subject of many studies. This was also the aim of the present thesis, which deals with the impact of poly-3-hydroxybutyrate microparticles (representative of biodegradable plastics) on the organism Eisenia fetida (representative of soil organisms). Its effects were assessed using classical ecotoxicological tests. Methods to observe effects at the sub-organism level - using selected biomarkers - were also introduced and implemented. From the obtained results, no significant effect of the investigated biodegradable plastic on the test organism E. fetida was demonstrated, but the introduced methods can be used in the future to obtain more results to assess the effect at the sub-organismal level of the organism in a relevant way.
Assessment of PHB effects at organismal and sub-organismal levels through E. fetida.
Keywords: biodegradabilné plasty; polyhydroxybutyrát; ekotoxikologické testy; Eisenia fetida; oxidačný stres; biomarkery; biodegradable plastics; polyhydroxybutyrate; ecotoxicological tests; Eisenia fetida; oxidative stress; biomarkers