Zkoušky souladu fotovoltaických střídačů - Dvořák, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Závěrečná práce se zabývá ověřováním souladu fotovoltaických střídačů s požadavky kladenými na výrobní moduly. V úvodní části je provedena rešerše aktuálně platných požadavků vztahujících se k nesynchronním výrobním modulům kategorie A a B. Následně je navržena testovací procedura pro ověření schopnosti dodávky rychlého poruchového proudu. Na návrh navazuje praktická část, která zahrnuje laboratorní měření společně s dalším z požadavků a následné vyhodnocení dat. Vyhodnocení probíhá pomocí skriptů vytvořených v prostředí MATLAB. Výsledky jsou prezentovány formou grafických výstupů pro snadné a efektivní posouzení plnění požadavku.

This final thesis focuses on verifying the compliance of photovoltaic inverters with the required standards for generating modules. The first part gives an overview of the current requirements that apply to non-synchronous generating modules in categories A and B. Then, a testing procedure is designed to check the inverter’s ability to supply rapid fault current. The practical part follows, including laboratory testing and the evaluation of another required function. The data is processed using scripts created in the MATLAB environment. The results are shown as graphs to make it easier and quicker to assess whether the inverter meets the necessary requirements.
Compliance testing of photovoltaic inverters
Keywords: Fotovoltaický střídač; zkoušky souladu; požadavky; testovací procedury; MATLAB skript; Photovoltaic inverter; compliance testing; requirements; testing procedures; MATLAB script