Využití alternativních plniv pro dřevěné lepené spoje - Fritzová, Adéla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Tato práce se zabývá možnostmi modifikace lepidel a povrchu dřeva pro konstrukční účely. Práce obsahuje charakteristiku nejčastěji využívaných modifikačních procesů na dřevo, základní principy lepení dřevěných spojů, poznatky o běžně používaných konstrukčních lepidlech a rešerše dosavadních znalostí o možných plnivech. Na základě optimalizačního procesu je zvoleno plnivo, které je aplikováno do lepidla. Společně s plazmatickou úpravou povrchu dřeva je zvolené plnivo podrobeno bližšímu prozkoumání vlivu na trvanlivost lepeného spoje.

This thesis deals with the possibilities of modifying adhesives and wood surfaces for structural purposes. The thesis includes a characterization of the most commonly used wood modification processes, the basic principles of bonding wood joints, knowledge of commonly used structural adhesives and a review of existing knowledge on possible fillers. Based on an optimization process, the filler that is applied to the adhesive is selected. Together with the plasma treatment of the wood surface, the selected filler is subjected to a closer examination of its influence on the durability of the bonded joint.
Use of alternative fillers for wood glued joints
Keywords: Modifikace dřeva. Lepidla na dřevo. Plniva. Plazmatická předúprava.; Wood modification. Wood adhesives. Fillers. Plasma pre-treatment.