Měřická dokumentace části hradu Veveří - Wágner, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Táto diplomová práca sa zaoberá vyhotovením meračskej dokumentácie časti hradu Veveří. Konkrétne sa jedná o takzvanú čiernu kuchyňu v prízemí hradu a k nej priliehajúce miestnosti. Prácu možno rozdeliť na teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti sú obsiahnuté informácie o lokalite, stručnej histórii hradu, dokumentácii historických objektov a meračských metódach vedúcich k ich vyhotoveniu. Praktická časť práce sa zaoberá prehľadom použitého prístrojového vybavenia a priebehu prác v teréne aj v kancelárii. Záverečným výstupom je výkresová dokumentácia v podobe pôdorysu a rezov. Vyhotovená výkresová dokumentácia môže slúžiť ako podklad pre rekonštrukčné práce, ktoré aktuálne na hrade Veveří prebiehajú.

This diploma thesis focuses on the creation of surveying documentation for a part of Veveří Castle, specifically the so-called black kitchen on the ground floor of the castle and the adjacent rooms. The thesis is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part contains information about the location, a brief history of the castle, the documentation of historical structures, and the surveying methods used for their creation. The practical part provides an overview of the measuring equipment used and the workflow both in the field and in the office. The final output is a set of drawings in the form of floor plans and sections. The completed drawings can serve as a basis for the ongoing reconstruction work at Veveří Castle.
Metric Survey Documentation of the Veveří Castle
Keywords: Hrad Veveří; 3D laserové skenovanie; mračno bodov; vlícovací bod; meračská dokumetácia; Trimble M3; 3D laserový skener RIEGL VZ-600i; Microstation 2024; Veveří Castle; 3D laser scanning; point cloud; tie point; surveying documentation; Trimble M3; 3D laser scanner RIEGL VZ-600i; Microstation 2024