Studium utváření mazacích filmů za podmínek nedostatečného zásobování kontaktu mazivem - Košťál, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Účelem této práce je objasnit mechanismus utváření mazacích filmů mezi nekonformními povrchy v situacích, kdy nelze režim mazání kontaktu označit jako plně zaplavený elastohydrodynamický. Za určitých podmínek množství maziva, valivých rychlostí, teploty, vlastností maziva či zatížení kontaktu může dojít ke snížení tloušťky mazacího filmu pod hodnoty určené podle vztahů pro plně zaplavený kontakt. Tento režim je označován jako hladovění a je při něm výrazně zvýšené riziko opotřebení povrchů, které již nemusejí být plně odděleny. V této práci je popsána metodika zkoumání těchto situací pomocí nově vyvinutého simulátoru hladovějícího kontaktu a jsou zde ověřeny některé numerické modely z jiných prací zabývajících se touto problematikou.

The purpose of this thesis is to reveal production mechanisms of lubrication films between non-conformal surfaces in situations, when is not possible to designate lubrication regime as fully flooded elastohydrodynamic contact. Under certain conditions of lubrication volume, rolling speeds, temperatures, lubrication properties or loads could lubrication film decrease under values determined by fully flooded formulas. This regime is designated as starvation at it includes risk of increased wear. In this thesis the methodology and the new simulator of starving contact are described. Obtained film thickness results are compared with existing numerical models.
Study of lubrication films formation under starved lubrication conditions
Keywords: EHL; EHD; hladovění; elastohydrodynamické mazání; hladovění; tloušťka mazacího filmu; EHD; EHL; elastohydrodynamic lubrication; starvation; lubrication film thickness