Analýza a srovnání časových řad pomocí statistických metod - Kopecký, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Cílem této diplomové práce je především porozumět problematice analýzy časových řad. Metod analýzy časových řad je mnoho, ale cíl této analýzy většinou zůstává stejný. Tím je konstrukce vhodného modelu časové řady a jeho použití v následné predikci chování časové řady. Pro správný postup při hledání modelu je nutné provést základní identifikaci časové řady. Tou se zabývají kapitoly jedna a dva. Pro vytvoření samotného modelu časové řady, jak již bylo řečeno, existuje mnoho metod. Tato práce, konkrétně třetí kapitola, je věnována metodologii, která patří mezi nejflexibilnější. Tou je Boxova-Jenkinsova metodologie, formulována těmito pány v roce 1976. V poslední čtvrté kapitole se snažíme využít získaného vhledu do problematiky analýzy časových řad pro srovnání a rozdělení prostoru časových řad a toto srovnání dále využít ke správné interpretaci parametrů modelu. Diplomová práce je součástí řešení projektu MŠMT České republiky čís. 1M06047 "Centrum pro jakost a spolehlivost ve výrobě"

The aim of the thesis mainly is to understand an issue of time series analysis. There are many methods in time series analysis, but purpose of this analysis persists the same, which is a construction of sufficient model of time series and his application in forecasting of time series. We have to make a basic identification of time series to establish right process in model constructing. The first and the second chapter is devoted to this basic identification. There are many methods, how we said before, for constructing of concrete model. In this thesis, exactly in the third chapter, we introduce one of the most flexible methodology of model constructing. That is The Box-Jenkins methodology, which was defined in 1976 by these men. In the last chapter we try to put to use insight in the issue of time series analysis for comparison and separation of the space of time series and this comparison use for the right interpretation of the parameters of time series model. The diploma project was supported by project from MSMT of the Czech Republic no. 1M06047 "Centre for Quality and Reliability of Production".
Time Series Analysis and Comparison by Means of Statistical Methods
Keywords: časové řady; Boxova-Jenkinsova metodologie; ARIMA model; time series; Box-Jenkins methodology; ARIMA model