Emulování fraktálních prvků pomocí pasivních laditelných součástek - Muzikář, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Bakalářská práce se zabývá konceptem fraktálních kapacitorů složených výhradně z pasivních součástek. Práce započíná od základní struktury tvořené RC prvky, na jejímž základě jsou navrhovány složitější struktury s ekvivalenty rezistorů nebo kapacitorů. Hlavní pozornost je věnována ladění celkové kapacity struktur typu Constant phase element (CPE), změnou stejnosměrného napětí. Výstupem práce je návrh několika CPE, které budou se budou odvíjet od teoretického předpokladu a zároveň budou vhodné pro kontrolovanou změnu pseudokapacity. Změna pseudokapacity bude dále ověřena v aplikaci.

The bachelor thesis focuses on the design of fractional-order capacitors composed by passive components. The design starts with a basic structure formed by RC elements, upon which more complex structures with equivalents of resistors or capacitors are implemented. The primary goal focuses on tuning the total pseudocapacitance of Constant Phase Element (CPE) structures by varying the bias voltages. The change of pseudocapacitance will be further verified in a application.
Emulation of fractional-order elements by passive electronically adjustable discrete elements
Keywords: CPE struktura; emulátory; fraktální kapacitor; konstantní fázový element; napěťové ladění; napěťově řízený odpor; optočlen; varikap; tranzistor; zlomkový řád; CPE structure; emulators; fractal capacitor; constant phase element; voltage tuning; voltage tuned resistance; optocoupler; varicap; transistor; fractional order