Nepřímotopný ohřev vzduchu - Beneš, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Diplomová práce se zabývá nepřímotopným ohřevem vzduchu ve vzduchotechnických jednotkách. V teoretické části práce jsou vymezeny jednotlivé druhy výměníků v závislosti na druhu umístění ve vzduchotechnickém systému, na druhu použitého materiálu a druhu teplonosné látky. Problematice výpočtu přenosu tepla u výměníků a popisu způsobů regulace primární teplonosné látky je věnována samostatná kapitola. V experimentální části se práce zaměřuje na stanovení výkonu stávajícího vzduchotechnického výměníku při určitém teplotním spádu a různých teplonosných látkách. Ve výpočtové části, na základě hodnot stanovených měřením, jsou navrhnuty dvě varianty řešení pro využívání technologického odpadního tepla. Pro závěrečné zhodnocení jednotlivých řešení byla jako kritéria zvolena efektivita využití a investiční náklady nutné pro realizaci.

The master Thesis deals with indirect air heating in air handling units. In the theoretical part of the thesis the categories of heat exchangers are defined according to their positioning in ventilation system, used material and type of heat transfer fluid. To the issue of calculating heat exchanges through heat exchangers and description of different kinds of regulation of primary heat transfer fluid is dedicated a separate chapter. The experimental part of the thesis deals with determining performance of current air heat exchanger at set thermal gradient with various heat transfer fluids. In the calculating part of the Thesis, based on measured values, are suggested two possible solutions for use of technological waste heat. Final evaluation of particular solutions was based on the criterion of efficiency usage and implementation investment costs.
Indirect air heating
Keywords: ohřev vzduchu; kv hodnota; prostup tepla; konvekce; kondukce; vedení tepla; přestup tepla; kvantitativní; kvalitativní; regulace; glykol; teplonosná kapalina; air heating; kv value; heat transfer; convection; conduction; heat conduction; heat exchange; quantitative; qualitative regulation; glycol; heat transfer fluid