Interakce v systému ionogenní tenzid/neionogenní tenzid/polyelektrolyt - Pihíková, Dominika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
V této bakalářské práci byly zkoumány interakce v systému ionogenní tenzid/neionogenní tenzid/polyelektrolyt. Pomocí fluorescenční spektroskopie byla stanovena hodnota CMC kationaktivního didecyldimethylamonium chloridu (DDAC) ve třech různých prostředích s použitím fluorescenčních sond (pyren, perylen, nilská červeň). Dále byla stanovena hodnota CMC neionogenního oktylphenol ethoxylátu (Triton X-100) pomocí pyrenu a perylenu jako fluorescenčních sond. Bylo zkoumáno agregační chování neionogenního a ionogenního tenzidu s přídavkem polyelektrolytu poly(4-styrensulfonátu) sodného (PSS) a nativního hyaluronanu ve vodném prostředí s použitím pyrenu jako fluorescenční sondy. Pomocí zhášení fluorescence bylo stanoveno agregační číslo v systému ionogenní/neionogenní tenzid. Jako zhášeč byl použit cetylpyridium chlorid (CPC) a jako zhášená molekula pyren. Bylo zjištěno, že v systému ionogenní tenzid/neionogenní tenzid/polyelektrolyt docházelo k interakcím, což dokazuje i dvojzlomová sigmoidní křivka Boltzmannova typu. Přídavek nízkomolekulárního i vysokomolekulárního hyaluronanu nemělo na hodnotu CMC v systému ionogenní/neionogenní tenzid významný vliv.

The interactions in an ionic surfactant/non-ionic surfactant/polyelectrolyte system have been studied in this bachelor thesis. The value of critical micelle concentration of cationic didecyldimethylammonium chloride (DDAC) has been determined in three different mediums by fluorescence spectroscopy using Pyrene, Perylene and Nile red as probes. The CMC value of non-ionic octylphenol ethoxylate (Triton X-100) has been determined using Pyrene and Perylene as probes. The aggregation behavior of non-ionic and ionic surfactant with addition of polyelectrolyte poly(sodium4-styrensulfonate) (PSS) and native hyaluronan in aqueous solution has been investigated using Pyrene as a probe. Aggregation number in system of ionic/non-ionic surfactant has been determined by a fluorescence quenching with cetylpyridium (CPC) as a quencher and Pyrene as a fluorescence probe. Interactions in ionic surfactant/non-ionic surfactant/polyelectrolyte system were observed. This result was proved by double sigmoid Boltzman´s type curve. The addition of low molecular as well as high molecular hyaluronan had no significant effect on CMC value of the system.
Interaction in ionic surfactant/non-ionic surfactant/polyelectrolyte system
Keywords: poly(4-styrensulfonát) sodný; hyaluronan; tenzidy; fluorescenční spektroskopie; pyren; poly(sodium4-styrensulfonate); hyaluronan; surfactants; fluorescence spectroscopy; pyrene