Studie možnosti vybudování malých vodních nádrží v lokalitě u Vyškova na Moravě - Richter, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Předmětem práce je návrh malých vodních nádrží u Vyškova na Moravě. Hráze navržených nádrží jsou sypané, zemní a homogenní a každá je opatřena spodní výpustí a bezpečnostním přelivem. V nádrži ležící na přítoku řeky Drnůvky se jedná o bezpečnostní přeliv a spodní výpusť požerákového typu. V nádrži na toku Marchanice, v lokalitě pod letištěm Vyškov, se jedná o boční bezpečnostní přeliv a spodní výpusť požerákového typu. Na třetí lokalitě se jedná o návrh rekonstrukce nádrže Marchanka, kde je navrhováno navýšení hráze. K této malé vodní nádrži byly vypracovány dvě varianty návrhů funkčních objektů.

This thesis deals with the design of small reservoirs at Vyškov na Moravě. Projected reservoirs’ dams are earth-fill and homogenous and each one is equipped with the bottom water outlet and the emergency spillway. The first reservoir, located on the tributary of the Drnůvka river, has the fountain type emergency spillway and the feed pipe bottom water outlet. The reservoir of the Merchanice river, situated at the Vyškov airport, is equipped with the lateral emergency spillway and the feed pipe bottom water outlet. The third design is the reconstruction of the Marchanka reservoir projecting the dam raise. For this small reservoir two variants of functional installations were elaborated.
Study of Possibility to Build Small Dams near Vyškov
Keywords: malá vodní nádrž; požerák; spodní výpusť; bezpečnostní přeliv; boční; skluz; vývar; koryto; small reservoir; feed pipe; bottom water outlet; emergency spillway; lateral; spillway channel; stilling basin; stream bed