Svařování plazmou a mikroplazmou - Ryšavý, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
První část bakalářské práce je věnována literární rešerši, ve které je popsáno svařování plazmou a mikroplazmou. Je zde vysvětlen princip těchto technologií, typy hořáků a plyny, které do nich vstupují. Porovnání výhod a nevýhod svařování plazmou a mikroplazmou. A následně průmyslová odvětví, ve kterých tyto technologie nachází uplatnění. Druhá část je věnována porovnání dvou svarů. Ty byly provedeny podobnými svařovacími parametry. U obou svarů bylo spočítáno specifické vnesené teplo. Následovalo vyhodnocení metalografické makrostruktury, pomocí které se spočítalo zředění svarového kovu a nakonec proběhlo měření tvrdosti ve třech oblastech svaru: základní materiál, tepelně ovlivněná oblast a svarový kov.

The first part of the bachelor thesis is devoted to literary recherche, which describes plasma welding and microplasma welding. Here is explained the principle of these technologies, the types of burners and the gases that enter them. Comparison of advantages and disadvantages of plasma welding and microplazma welding. And consequently the industries in which these technologies are used. The second part is devoted to the comparison of two welds. These were made by similar welding parameters. For both welds the specific heat input was calculated. Subsequent metallographic macrostructure evaluation, which used to calculate the dilution of the weld metal. Finally, hardness measurements were performed in three areas of welding: basic material, heat-affected area and weld metal.
Plasma and microplasma welding
Keywords: Svařování; plazma; mikroplazma; korozivzdorná ocel; Welding; plasma; microplasma; stainless steel