Opotřebení materiálu kavitační erozí - Lecnar, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato diplomová práce je věnována opotřebení povrchu materiálu kavitační erozí. První část popisuje podstatu kavitačního děje s jeho nežádoucím projevem v podobě kavitačního opotřebení pevných těles. Jsou zde diskutovány základní modely kavitace používané při modelování pomocí CFD softwarů. Druhá část zahrnuje návrh a numerický výpočet kritických tvarů průtočných oblastí se zaměřením na nejvyšší intenzitu kavitační eroze. Poslední část je zaměřena na experimentální studii kavitačního opotřebení průtočné oblasti, zvolené na základě numerických výpočtů kritických tvarů.

This Master’s thesis is dedicated to cavitation erosion of a material surface. First part of thesis describes basic principle of cavitation and its erosion consequences of solid objects. There are mentioned basic cavitation models used in CFD software. Second part incorporate concept design and numerical calculation of critical shape in reference to highest intensity of cavitation erosion at flow area. Last part of thesis is experimental and it is focused on cavitation erosion at flow area due to critical shapes from numerical calculation.
Material wear due to cavitation erosion
Keywords: kavitace; kavitační bubliny; kolaps kavitačních bublin; kavitační eroze; mechanismy kavitačního opotřebení; CFD modelování; cavitation; cavitation bubbles; collapse of cavitation bubbles; cavitation erosion; erosion mechanisms; CFD modeling