Drony/ bezpilotní letouny používané v oblasti zájmové a rekreační - Šibor, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Tato bakalářská práce nabízí přehled všech dronů používaných v současnosti, hlavním cílem je ovšem představit drony pro volnočasové aktivity. První kapitola dělí letouny podle jejich konstrukce, velikosti a typu pohonu. Dále se práce zaměřuje na drony hobby a rekreační, konkrétně na stroje technologické společnosti DJI, FPV letouny a na zábavní průmysl. Následně jsou zmíněny oblasti, ve kterých jsou drony využívány, například armáda, zemědělství nebo revize budov. Poté pojednává o evropské legislativě související s drony a práci uzavírá kapitola o nehodách dronů a možnostech, jak jim předejít.

This bachelor’s thesis provides a list of drone technology used today and its main aim is to introduce drones for leisure activities. The first chapter divides drones according to their design, size and type of propulsion. The further chapter focuses on hobby and recreational drones, specifically the aircraft of the technology company DJI, FPV drones and the entertainment industry. Subsequently, the thesis mentions the areas where drones are used, such as the military, agriculture and building inspections. Finally, it goes through European drone legislation and is concluded with a chapter about drone accidents and ways to prevent them.
Drone technology for hobby or recreational purposes
Keywords: Bezpilotní letouny; drony používané v rekreační oblasti; RC modely; dělení dronů; FPV; UAVs; Drones for recreational purposes; RC aircraft; Drone classification; FPV