Měřicí reproduktorová soustava pro laboratorní úlohy - Tomešek, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem dvoupásmové reproduktorové soustavy a variabilní ozvučnice pro hlubokotónový reproduktor pro účely demonstračního měření v předmětu Elektroakustika. V teoretické části jsou vysvětleny jednotlivé reproduktory, TS parametry a vzorce pro jejich výpočet. Dále jsou vysvětleny různé typy a konstrukce ozvučnic a výhybek. Pomocí simulačního programu LspCAD byly doladěny a odsimulovány návrhy uzavřené a bassreflexové ozvučnice se správnými i špatnými parametry. Stejně tak byla odsimulována navržená výhybka pro dvoupásmovou reproduktorovou soustavu. K návrhům byla připravena výkresová dokumentace. Dále byly ozvučnice a výhybka realizovány a změřeny jejich charakteristiky. V poslední řadě byly přepracovány již existující laboratorní úlohy tak, aby při jejich vypracování studenti využili realizované ozvučnice a zvolený postup návrhu.

This bachelor's thesis deals with the design of a two-way speaker system and a variable baffle for a subwoofer for the purposes of demonstration measurement in the subject of Electroacoustics. The theoretical part explains the individual speakers, TS parameters and formulas for their calculation. Furthermore, various types and constructions of baffles and audio crossovers. Using the simulation program LspCAD, the designs of closed and bass reflex baffles with right and wrong parameters were fine-tuned and simulated. The proposed crossover for a two-way speaker system was also simulated. Drawing documentation was prepared for the designs. Furthermore, the baffles and crossovers were implemented, and their characteristics were measured. Finally, the existing laboratory tasks were reworked so that students could use the implemented baffles and the chosen design procedure.
Measuring Loudspeaker System for Laboratory Practices
Keywords: Dvoupásmová reproduktorová soustava; bassreflex; LspCAD; laboratorní úlohy; ozvučnice; reproduktor; simulace ozvučnice; simulace výhybky; TS parametry; variabilní ozvučnice.; Two-way speaker system; bassreflex; LspCAD; laboratory tasks; baffle; loudspeaker; baffle simulation; crossover simulation; TS parameters; variable baffle.