Hodnocení míry chybovosti přístrojů InBody 770 a Bodystat 4000 při narušení podmínek měření udávaných výrobcem. - Pevalová, Nicole (Vysoké učení technické v Brně. CESA, 2022)
Táto bakalárska práca sa zaoberá hodnotením chybovosti bioimpedančných prístrojov InBody 770 a Bodystat QuadScan 4000, ktoré slúžia na analýzu zloženia ľudského tela. Teoretická časť práce obsahuje odborné poznatky o jednotlivých prístrojoch , ako aj popis bioelektrickej impedancie, ktorú spomínané prístroje využívajú k svojej činnosti. Praktická časť pozostáva z merania subjektov pomocou oboch prístrojov. Sledovanými premennými sú impedancia, BFM (telesný tuk) a TBW (celková telesná voda). Meranie pozostáva z referenčného merania na každom prístroji zvlášť a následne sú vykonané štyri chybové merania, pri ktorých nie sú dodržiavané podmienky merania stanovené výrobcami. Namerané hodnoty impedancie, telesného tuku celkovej telesnej vody boli štatisticky porovnané pomocou dvojvýberového t-testu. Chybovosť prístrojov bola kvantifikovaná pomocou priemernej relatívnej odchýlky chybových meraní od referenčného merania.

This bachelor thesis deals with the error rate evaluation of the InBody 770 and Bodystat QuadScan 4000 bioimpedance devices used for human body composition analysis. The theoretical part of the thesis contains technical knowledge about the individual instruments as well as a description of the bioelectrical impedance used by the aforementioned instruments for their operation. The practical part consists of measurements of subjects using both devices. The monitored variables are impedance, BFM (body fat) and TBW (total body water). The measurements consist of a reference measurement on each device separately and then four error measurements are made where the measurement conditions set by the manufacturers are not followed. The measured values of impedance, body fat total body water were statistically compared using a two-sample t-test. Instrument error was quantified using the mean relative deviation of the error measurements from the reference measurement.
Evaluation of the error rate of the InBody 770 and Bodystat 4000 devices in case of violation of the measurement conditions specified by the manufacturer.
Keywords: InBody; Bodystat; bioelektrická impedancia; zloženie tela; elektródy; InBody; Bodystat; bioelectrical impedance; body composition; electrodes