Izolace uhlíkových nanočástic z jihomoravského lignitu - Drozdová, Miroslava (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2019)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice izolace uhlíkových nanočástic z lignitu, který se zdá být jejich levným zdrojem. Cílem práce je vypracovat rešerši na téma využití uhelných matric jako zdroje uhlíkatých nanočástic a také navrhnout a provést další experimenty testující využitelnost jihomoravského lignitu. Na základě literární rešerše byl pro získání uhlíkových nanočástic z lignitu navržen jednoduchý mechanochemický postup. Lignit byl mechanicky namáhán ultrazvukovým dezintegrátorem za současného působení vody nebo peroxidu vodíku. Z lignitu se povedlo izolovat částice fluoreskující v modré oblasti viditelného světla, postup ale bude potřeba dále upravit. Jihomoravský lignit by však mohl být zdrojem uhlíkových nanočástic.

This bachelor thesis deals with the issue of isolation of carbon nanoparticles from lignite, which seems to be their cheap source. The aim of this work is to elaborate a research on the use of coal matrices as a source of carbon nanoparticles and also to design and perform further experiments testing the usability of South Moravian lignite. Based on the literature search, a simple mechanochemical procedure was proposed to obtain carbon nanoparticles from lignite. The lignite was mechanically stressed by the ultrasonic disintegrator with simultaneous action of water or hydrogen peroxide. Lignite has been able to isolate particles fluorescing in the blue visible light, but the process will need to be further modified. However, South Moravian lignite could be a source of carbon nanoparticles.
Carbon nanoparticles from South Moravian lignite
Keywords: Uhlíkové nanočástice; nanomateriály; nanotechnologie; fluorescence; lignit; ultrazvukový homogenizátor; peroxid vodíku; Carbon nanoparticle; nanomaterials; nanotechnology; fluorescence; lignite; ultrasonic homogenizer; hydrogen peroxide