Simulační model bezdrátové sítě 802.11 v NS 2 - Botta, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Práca sa vo všeobecnosti zaoberá simuláciou jednoduchých bezdrôtových sietí v nástroji Network Simulator 2. V prvej časti pojednáva o Wi-Fi sieťach, približuje jednotlivé typy týchto sietí ako aj ich štandard 802.11 a jeho možnosti pre praktické využitie v bežnom živote. V druhej časti je popísaný úvod do programovania TCL a možnosti, ktoré poskytuje Network simulator 2 pre simuláciu bezdrôtových sietí. Táto časť je ukončená vytvorením jednoduchej simulácie. Posledná tretia kapitola sa venuje vytvoreniu dvoch komplexných laboratórnych úloh, ktoré čerpajú z poznatkov získaných z predchádzajúcich dvoch kapitol.

Theme of this work is simple wireless simulation Network Simulation 2 tool. The work consists of more parts. In the first section is basic theory about Wi-Fi networks, they types and standards and describes how useful can it be in practical life. In the second section there is a short annotation for programming in TCL language and possibilities of NS2 for simulating wireless networks. In the end there is a complex simulation of this network. In the third part there are two complex tasks where the information’s are drawn from the previous two parts.
Wireless model 802.11 in NS2
Keywords: Network simulator 2; simulácia; TCL; bezdrôtové siete; komponenty; OSI; skript; protokol; 802.11; laboratórna úloha; Network simulator 2; simulation; TCL; wireless networks; components; OSI; script; protocol; 802.11; laboratory exercise