Binokulární vidění - Brichta, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
V této práci jsem provedl literární rešerši fyziologie binokulárního vidění pro získání prostorového vjemu z dvourozměrných obrazů pomocí brýlí. V další části práce jsem popisoval stereoskopické zobrazovací metody a jejich výhody a nevýhody. V následující části práce jsem popsal základní principy stereoskopie. V předposlední části práce jsem navrhl metodu pro změření ideální vzdálenosti mezi kamerami pro snímání a projekci stereoskopického obrazu s využitím programu Inition StereoBrain Calculator. Po návrhu scén jsem realizoval snímací a promítací aparaturu. K promítací aparatuře jsem doplnil stolek. Poté jsem se věnoval akvizici scén, které byly po úpravě promítány skupině diváků. Následně probíhala analýza dat z dotazníků.

In this work I have been briefed by physiology of binocular vision for acquisition of three-dimensional perception from two-dimensional images using special glasses. At first I described optical organ, after it I described physiology of binocular vision. In the next part of my work I described stereoscopic imaging technology and their advantages and disadvantages. In the next part of this work I have designed method for measuring ideal distance between cameras for scanning and projection of stereoscopic image using program Inition StereoBrain Calculator. After scenes design I have collected visual data for creating 3D videos. This videos were been projected to the group of the viewers. Data from the viewers were been analyzed afterwards.
Binocular vision
Keywords: binokulární vidění; binokulární disparita; paralaxa; stereobáze; polarizace světla; anaglyf; INFITEC; návrh; snímací aparatura; promítací aparatura; binocular vision; binocular disparity; parallax; stareobase; light polarization; anaglyf; INFITEC; design; scanner device; projector device