Daňové úniky se zaměřením na DPH - Vonková, Anna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská)
Předložená práce pojednává o problematice daňových úniků, a to zejména v oblasti daně z přidané hodnoty. V teoretické části představuje institut daní, jejich vznik a účel. V navazující analytické části práce pak představuje nejčastější formy daňových úniků, jejich detekci a legislativní a další způsoby, kterými v současné době proti nim stát bojuje. Cílem práce je pak představení vlastních návrhů na eliminaci této problematiky, který představuje jak návrhy na zlepšení současného stavu, tak i návrhy zcela nové, které jako soubor opatření mohou pomoci právě v boji státu s již velmi dlouho řešenou problematikou daňových úniků.

The aim of this thesis is about the problematics of tax evasions, especially in the field of the value added tax. In theoretical part it introduces the tax institute, its origin and purpose. In the latter analytical part it introduces most common forms of tax evasions, their detection and legislative and other ways, how state defeats them. The aim of this thesis is introduction of my own suggestions for elimination of those problems, which presents suggestions for improvement of the current situation, and also entirely new suggestions, which as a set of precautions can help the state in fight with long term problematics of tax evasions.
Tax Evasion with Focus on Value-Added Tax
Keywords: daňový únik; DPH; daň; plátce DPH; správce daně; tax evasion; VAT; tax; VAT payer; tax administrator