Porovnání výkonnosti různých souborových systemů - Beňas, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Cílem této práce je porovnat výkonnost souborových systémů běžně používaných na operačním systému GNU/Linux. Jsou popsány dnes běžné souborové systémy a existující nástroje pro výkonnostní testování souborových systémů. V textu práce je zdokumentován použitý hardware, nastavení operačního systému a v rámci práce vytvořený nástroj pro analýzu výsledků benchmark programu Iozone. Jsou uvedeny a analyzovány výsledky benchmark programů Iozone a Postmark.

The aim of this work is to compare the performance of common local filesystems used in GNU/Linux operating system. State-of-the-art filesystems together with existing benchmarks are described. The work also describes in detail the hardware used for performing benchmarks and the settings of the operating system. A tool for the analysis of benchmarks performed by the Iozone tool has been developed. Finally, the analysis and the discussion upon the results of Iozone and Postmark has been made.
A Comparison of a Performance of Different File Systems
Keywords: výkonnostní testování; porovnání; souborové systémy; Ext2; Ext3; Ext4; XFS; Btrfs; Iozone; Postmark; Beaker; performance testing; comparison; filesystems; Ext2; Ext3; Ext4; XFS; Btrfs; Iozone; Postmark; Beaker