Bezdrátové IP sítě 802.11 a jejich model v simulačním nástroji OMNeT++ - Jakúbek, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Bakalárska práca je venovaná zoznámeniu so štandardom IEEE 802.11. V práci sú zhrnuté jeho výhody, nevýhody história a rozdelenie do skupín podža noriem. Vežká pozornosť je venovaná užívatežskému zoznámeniu so simulačným nástrojom OMNeT++ a jeho nadstavbou Inet Framework. Práve táto nadstavba sa podieža na rozšírení simulátoru o podporu modelovania bezdrôtových sietí. Podporuje modely niekožkých protokolov ako sú IP, UDP/TCP, Ethernet, PPP, IPV6, OSPF, RIP, MPLS. Obsahuje už naprogramované API moduly, z ktorých je možné žahko vytvoriť bezdrôtovú IP sieť. V príslušných kapitolách sú popísané programy, ktoré sú potrebné pre správny chod OMNeT++. Časť práce sa zaoberá inštaláciou a nastavením týchto programov pre správnu funkčnosť kompilačného prostredia. V práci sú rozobrané možnosti a spôsoby simulácie bezdrôtových IP sietí, ktorými je možné vytvoriť základný simulačný model reprezentujúci štandard 802.11. V neposlednej rade sú v práci zahrnuté laboratórne úlohy, ktoré obsahujú teoretický úvod k danej problematike. Úlohy sú zamerané na ad-hoc a infraštruktúrny mód. Obsahujú teoretické zoznámenie s problematikou, podrobný návod na tvorenie s vysvetlením a spracované výsledky a výstupy simulácie.

The bachelor work concentrates on familiarization with the standard IEEE 802.11. The work summarises the advantages, disadvantages, history and grouping of this standard according to norms. The great attention is paid to a user’s familiarization with the stimulating tool OMNeT++ and its extension Inet Framework. This extension helps to amplify the simulator for a supporting modelling of wireless nets. It supports models of a few protocols such as IP, UDP/TCP, Ethernet, PPP, IPV6, OSPF, RIP, and MPLS. It includes already programmed API modules from which is possible to create easily a wireless IP net.Programmes needed for a proper functioning of the OMNeT++ are described in corresponding paragraphs. A part of work deals with an installation and setting of programmes for accurate functioning of a compiler surrounding. Our work analyzes possibilities and manners of simulation of wireless IP nets which helps to create basic simulation model represented by standard 802.11. There are also included laboratory works in our bachelor work, which includes theoretical introduction to studied issues. Tasks are concentrated on ad-hoc and infrastructure mode. These tasks comprise of theory of problematic, detailed instructions for creating together with explanations, processed results and output of simulation
Wireless 802.11 IP Networks and their models in the OMNeT++ simulation tool
Keywords: OMNeT++; Inet Framework; NED jazyk; Komponenty; Moduly; Simulácia; Štandard 802.11; ad-hoc mód; infraštruktúrny mód; OMNeT++; Inet Framework; NED language; Components; Modules; Simulation; Standard 802.11; ad-hoc mode; infrastructure mode