Rodinný dům v Hodoníně - Zemánek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Cílem mé bakalářské práce je návrh rodinného domu pro 4 osoby jakožto budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Budova se bude nacházet na kraji města Hodonína. Dům má 2 patra s jednopatrovou garáží, která je připojena k jedné straně budovy. První patro obsahuje technickou místnost, skladovací prostory a na severu kuchyni, která je propojena s obytnou místností nacházející se na jihu. Druhé patro má 2 dětské pokoje, které směřují na jihovýchod, pracovnu a ložnice směřující na severovýchod a koupelnu směřující na severozápad. Střecha domu je plochá s fólií jako povrchovou hydroizolační vrstvou. Střecha garáže je s zelená extenzivní. Základy budovy jsou betonové pásy. Nosné zdi jsou zděné konstrukce navržené z vápenopískových tvárnic s externí izolací z minerální vlny. Vodorovné nosné konstrukce budou z železobetonu. Příčky jsou plánované jako sádrokartonové. Hlavním zdrojem tepla pro rodinný dům bude tepelné čerpadlo vzduch voda s výkonem 8,02 kW s vestavěnou elektrickou vložkou pro dodržení teploty pro podlahové vytápění. Pro ohřev teplé vody bude samostatný zásobníkový ohřívač o objemu 208 l s vestavěnou elektrickou vložkou. Větrání bude mechanické se zpětným získáváním tepla s výměnou vzduchu 310 m3/h a systémem bypass. Vnitřní kanalizace bude napojena na městskou stoku, zatímco dešťová voda bude sbírána, použita pro zalévání zahrady nebo vsáknuta do půdy. Pro teplotní pohodu v letním období budou stačit venkovní žaluzie.

The goal of my bachelor’s thesis is to design a nZEB house for family of four. It is located on the edge of town Hodonín. The house has two floors with a one floor garage attached to the side. The first floor contains utility room, some storage area, kitchen to the north that is connected with living room and dining room facing south. The second floor than has two bedrooms facing south-east, study and master bedroom facing north-east and bathroom facing northwest. The roof of the house is flat with surface form waterproof membrane. Roof of garage is extensive green roof. The foundations of the building are reinforced concrete strips. Load bearing walls are masonry designed from sand-lime blocks with external mineral wool insulation. Horizontal load bearing structures will be made from reinforced cast on site concrete. Partition walls are planned to be from plasterboard. The main source of heat for the house will be air to water heat pump with performance of 8,02 kW and inbuilt electric insert to get temperature needed for floor heating. For hot water there will be separate hot water cylinder with volume 208 l and inbuilt electric insert. The ventilation system will be MVHR with air exchange of 310 m3/h and bypass system. The internal sewage system will be connected to the city sewer, while rainwater will be collected, used for watering garden, or infiltrated into the soil. For cooling external shutters will be enough.
Single-family house in Hodonín
Keywords: Rodinný dům; stavební fyzika; plochá střecha; vápenopískové tvárnice; zdravotně technické instalace; průkaz energetické náročnosti budovy; Family house; building physics; flat roof; sand-lime blocks; sanitary installations; energy performance certificate