Specifika létání v horách a kvalifikace pro lety v horách podle PART-FCL - Matúšů, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Cílem této bakalářské práce je popsat problematiku létání v horském terénu a na horských letištích, se zaměřením na bezpečnost a požadavky předpisu PART-FCL. Dalším úkolem je prozkoumání možnosti získání kvalifikace pro lety v horách v členských zemích EASA, včetně způsobu a rozsahu provádění výcviku, popsání osnov výcviku a průběhu přezkoušení.

The aim of this bachelor´s thesis is to describe problems of flying in the mountains and mountain airports, and to focus on safety and requirements of regulation PART-FCL. The next task is to describe possibilities to achieve the mountain rating in EASA countries including training methods, syllabus of training and final examination.
Specifics of mountain flying and Mountain rating according to PART-FCL
Keywords: létání v horách; kvalifikace pro lety v horách; hypoxie; FCL.815; horské letiště; mountain flying; mountain rating; hypoxia; FCL.815; mountain airport