Detekce vad potisku - Boček, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Tato práce se zabývá návrhem a realizací zařízení pro vizuální kontrolu potisku loga na propiskách. Ke snímání objektu je využito řádkové kamery. Řízení celé jednotky a zpracování pořízených dat zajišťuje mikropočítač Raspberry Pi 4, ke kterému je vytvořena rozšiřující deska pro ovládání periferií. Řízení jednotlivých prvků zařízení je implementováno v jazyku C++, algoritmy detekce v jazyku Python s využitím knihoven OpenCV a TensorFlow. Zařízení disponuje grafickým uživatelským rozhraním pro ovládání celého procesu kontroly. Na konci práce jsou uvedeny výsledky testu spolehlivosti celé kontrolní jednotky.

This thesis deals with the design and subsequent implementation of a unit inspecting a printed logos on the pen surface. A line-scan camera is used to capture the object. Whole the unit including acquited data processing is controlled by Raspberry Pi 4 platform extended by perifery board. The control of the hardware parts is implemented in C++, the detection algorithms in Python using OpenCV and TensorFlow libraries. The unit has a graphical user interface for control of the inspection process. In the end of the thesis test of the unit reliability is shown.
Detection of printing defects
Keywords: Detekce vad; potisk propisek; řádková kamera; Raspberry Pi; zpracování obrazu; OpenCV; Keras; neuronové sítě; GUI; Defects detection; pen printing; line-scan camera; Raspberry Pi; image processing; OpenCV; Keras; neural networks; GUI