Efekt přítlaku vyvozovaného na elektrodový systém olověného akumulátoru s experimentálními elektrodami s příměsí skelných vláken - Fryda, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Tato práce pojednává o olověných akumulátorech, jež jsou alternativními zdroji elektrické energie. Olověné akumulátory jsou nejstarším typem článků. Velké využití mají u hybridních elektrických vozidel – HEV, kde pracují v různých režimech provozu vozidla. Těmto režimům odpovídají příslušné reakce při vybíjení a nabíjení akumulátoru. Olověné akumulátory v hybridních elektrických vozidlech pracují v režimu částečného nabití PSoC. Praktická část diplomové práce zkoumá, jak jsou vlastnosti olověných akumulátorů modifikovány vlivem příměsi skelných vláken do záporné aktivní hmoty a aplikací přítlaku na elektrodový systém.

This Master’s thesis deals with the lead-acid batteries, which are alternativ power supply. The lead-acid batteries are the oldest type of battery cells. This lead-acid batteries have a great use in hybrid electric vehicles (HEVs), which operate in different modes of vehicle operation. These modes correspond to the reactions taking place during discharging and charging the battery. The lead-acid batteries in hybrid electric vehicles work in mode PSoC. The practical part of the Master`s thesis examines how the characteristics of lead-acid batteries are modified due to admixture of glass fibers into negative active material and application of pressure to the electrode system.
The effect of pressure on the electrode system in lead acid batteries with experimental glass fibers aditives electrodes
Keywords: olověný akumulátor; hybridní elektrické vozidlo; HEV; ventilem řízený akumulátor; VRLA; AGM; cyklování článku; skelná vlákna.; lead-acid battery; hybrid electric vehicle; HEV; valve regulated lead acid; VRLA; AGM; cycling of the cell; glass fibers.