Program pro analýzu a porovnání rázů - Štěrba, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu rázů metodami Shock Response Spectrum (SRS) a Pseudo Velocity Shock Spectrum (PVSS). První část práce popisuje teorii obou metod včetně posouzení závažnosti rázu a porovnává jejich dostupnost v programovacích prostředích. Cílem práce je navrhnout a implementovat program v LabVIEW pro vyhodnocení rázových dat pomocí těchto metod. Program v LabVIEW umožňuje využití Matlabu nebo Pythonu pro výpočet a vykreslení SRS a PVSS. Na základě vykreslených grafů je posouzena závažnost rázů. V praktické části je proveden experiment s nárazy modelu autíčka do různých brzdných podložek. Výsledky závažnosti dostupných dat rázů, jako je zemětřesení nebo úder do boxovacího pytle a také získaných dat z experimentu jsou shrnuty v poslední části.

This bachelor thesis focuses on the analysis of shocks using the Shock Response Spectrum (SRS) and Pseudo Velocity Shock Spectrum (PVSS) methods. The first part of the thesis describes the theory of both methods including the assessment of shock severity and compares their availability in programming environments. The aim of this thesis is to design and implement a program in LabVIEW to evaluate shock data using these methods. The program in LabVIEW allows the use of Matlab or Python to calculate and plot SRS and PVSS. Based on the plotted graphs, the severity of the impacts is assessed. In the practical part, an experiment is performed with the impacts of a model car on different brake pads. The results of the severity of the available impact data such as earthquake or punching bag as well as the data obtained from the experiment are summarized in the last section.
Program for analysis and comparison of shocks
Keywords: Ráz; Spektrum rázové odezvy; Pseudo rychlost; LabVIEW; Shock; Shock Response Spectrum; Pseudo velocity; LabVIEW