Povlakování nástrojů PVD technologií HiPIMS - Havlíková, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Tato bakalářská práce se věnuje studiu PVD metod povlakování nástrojů se zaměřením na technologii HiPIMS (High Power Impulse Magnetron Sputtering). V rámci rešerše jsou nejprve představeny PVD metody povlakování, následně jsou popsány základní fyzikální procesy a charakteristiky magnetronového naprašování a nakonec je analyzována moderní povlakovací technologie HiPIMS. Cílem experimentální části této práce je ověřit vhodnost (Al,Ti)N povlaku naneseného pomocí technologie HiPIMS na průvlak pro tažení drátu za studena. V rámci zkoušek jsou vyhodnoceny a porovnány výsledky povlakovaného a nepovlakovaného nástroje, se zaměřením na opotřebení nástroje, dále pak výslednou kvalitu a tepelné ovlivnění taženého drátu.

This bachelor’s thesis is aimed on the study of PVD coatings of tools with a focus on HiPIMS (High Power Impulse Magnetron Sputtering) technology. As part of the research, the PVD coating methods are presented, then the basic physical processes and characteristics of magnetron sputtering are described and finally the HiPIMS technology is analysed. The aim of the experimental part of this study is to evaluate (Al,Ti)N coating deposited by HiPIMS technology on a wire drawing die. For coated and uncoated die, the wear of the die, surface quality and thermal impact on the wire are observed and compared.
Coating of tools by the PVD HiPIMS technology
Keywords: HiPIMS; povlakování; PVD; naprašování; průvlak; HiPIMS; coating; PVD; sputtering; drawing die