Genetické algoritmy - Masárová, Mária (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2018)
Táto práca sa zaoberá genetickými algoritmami, ich terminológiou a využitím. Popisuje rôzne problémy, ktoré sa dajú pomocou genetických algoritmov riešiť. V práci sú taktiež predstavené rôzne algoritmy skupinovej inteligencie, pričom algoritmus svetlušiek slúži aj na porovnanie efektivity medzi ním a genetickým algoritmom. Hlavnou úlohou tejto práce je vykonať experimenty s tromi optimalizačnými úlohami, konkrétne sú to, problém obchodného cestujúceho, splniteľnosť logických formúl a hľadanie extrému funkcie.

This thesis deals with genetic algorithm, their terminology and use. It describes various problems that can be solved by using genetic algorithms. Different algorithms of swarm intelligence are also presented in this thesis, while firefly algorithm also serves to compare the efficiency between it and genetic algorithm. The main task of this thesis is to perform experiments with three optimization tasks, namely, travelling salesman problem, boolean satisfiability problem and searching for extreme in function.
Genetic Algorithms
Keywords: genetický algoritmus; chromozóm; inteligencia skupiny; algoritmus svetlušiek; problém obchodného cestujúceho; problém splniteľnosti logických formúl; hľadanie extrému funkcie; genetic algorithm; chromosome; swarm intelligence; firefly algorithm; travelling salesman problem; boolean satisfiability problem; searching for extreme in function