Metody vyhledávání a dokumentace optických kabelů - Havliš, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Účelem této bakalářské práce je popis vyhledávání optických kabelů za pomocí metalických prvků a EMS markerů pod zemským povrchem vhodnou metodou a dále jejich možnosti evidence a dokumentace těchto optických kabelů v geografickém infor¬mačním systému ArcGIS. V úvodní části práce pojednává o optickém kabelu, zejména o jeho nejdůležitější části, kterou je optické vlákno. V práci je dále zmíněno, za jakým účelem bylo optické vlákno vyvinuto v telekomunikačním světě techniky. Následně jsou zde popsány jednot¬livé výhody optického vlákna. Dále práce podrobně rozebírá jednotlivé metody pro vyhledávání optických kabelů za použití metalických prvků. Jedná se o metodu Galvanickou a Indukční, které využívají k vyhledávání optického kabelu přiložené metalické vedení, které při vhodném zapojení přijímače vytváří kolem sebe elektromagnetické pole. Další způsob vyhledávání optického kabelu je realizován za pomocí EMS mar¬kerů. Jsou zde popsány jednotlivé druhy elektronických značek. Tyto elektronické pasivní značky se vyrábějí v různém barevném provedení, které se používá pro značení různého odvětví inženýrských sítí. V práci je zmíněna možnost dokumentace optických kabelů pomocí geografického systému ArcGIS od společnosti ERSI. Zde je podrobně popsána jeho struktura a funkce jednotlivých podprogramů. V kapitole GSM je rozebrán princip fungování tohoto systému. V závěru práce je navrhnuta laboratorní úloha, která popisuje vyhledávání optického kabelu a ostatních metalických vedení pomocí pasivních markerů a iD markerů.

The purpose of this bachelor thesis is a description of searching for optical cables with metallic elements and EMS markers below the earth surface by suitable method and the possibility of recording and documentation of optical cables in a geographic information system ArcGIS. In the beginning there is a mention of an optical cable in particular of its the most important part, which is an optical fiber. Further there is the purpose what the optical fiber in the telecommunications world of techniques was developed for. Then there are the various advantages of the optical fiber described. This project also deals with the various methods of searching the optical cables using metallic elements. It is a called Galvanic and Inductive method, which are used to search for the optical cable by using the enclosed metallic lines, which, with the proper connection to a receiver, generates electromagnetic fields around. Another way to search the fiber optic cable is realized by the EMS markers. There are various types of passive electronic tags described. These electronic passive tags are manufactured in different color, which is used for marking the various branches of networks. There is the possibility of documentation of the optical cables by using ArcGIS geographic system from ERSI mentioned in the project. There is its structure and func-tion of individual subprograms in detail described. In the chapter GSM there is an analysis of operating principle of the system. At the end of this thesis the laboratory task is suggested. It describes the searching for fiber optic cable and the other metallic circuits by passive markers and iD markers.
Methods for searching and documenting optical cables
Keywords: Vlastnosti optického vlákna; optický kabel; principy lokalizace; Galvanická metoda; Indukční metoda; marker; ArcGIS; GSM a laboratorní polygon.; Properties of optical fiber; optical cable; the principles of localization; Galvanic method; Inductive method; marker; ArcGIS; GSM and laboratory polygon.