Analýza závislosti moderních komunikačních služeb a kanálů na zpoždění, optimalizace QoS - Rozman, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Hlavním obsahem práce je seznámení se s možnostmi služeb využívajícími přenos dat v reálném čase v bezdrátových sítích. Teoretická část prezentuje bezdrátové sítě založené na standardu IEEE 802.11 a jejich využití v praxi. Velká část je věnována standardu 802.11e zajišťujícím podporu kvality služeb pro bezdrátové sítě. Dále pak práce řeší transportní protokoly a aplikační protokoly zajišťující multimediální přenos dat po síti. Druhá kapitola je věnována analýze reálné počítačové sítě za účelem proměření parametrů ovlivňujících kvalitu služeb, kterými jsou šířka pásma, zpoždění, jitter a ztrátovost. Poslední část práce se zabývá samotným návrhem bezdrátové sítě v prostředí OPNET Modeler za účelem simulace parametrů působících na kvalitu služeb.

The main aim of this thesis is to familiarize with options of services using real-time data transfer in wireless networks. Theoretical part presents wireless network based on IEEE 802.11 standard and its practical use. Large part is focuses on 802.11e standart, that provides support for quality of service in wireless networks. Furthemore this thesis deals with transport and applicaton protocols supporting multimedia streaming over computer network. Second chapter is focused on analyzing real computer network with purpose in measuring parametrs influencing quality of service such as bandwith, delay, jitter and loss. Last part deals with the design of wireless network in OPNET Modeler enviroment with focus on simulating parameters that influence quality of service.
Analysis of delay dependence of modern communication services and channels, QoS optimization
Keywords: IEEE 802.11; bezdrátová síť; kvalita služeb – QoS; MOS faktor; zpoždění; ztrátovost; jitter; šířka pásma; OPNET Modeler; IEEE 802.11; wireless network; quality of service – QoS; MOS factor; delay; loss; jitter; bandwidth; OPNET Modeler