Studentské bydlení Brno - Fojtíková, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Tato práce se zabývá vypracováním projektové dokumentace, úpravami architektonické studie a zpracováním architektonického detailu Studentského bydlení v Brně. Podklady pro návrh byly převzaty z mé ateliérové práce ve 3. semestru. Původní návrh bylo nutné upravit z konstrukčního hlediska. Návrh sleduje začlenění stavby do městského prostředí v kontextu s okolní zástavbou. Stavební program vychází z individuálního řešení a respektuje obecné požadavky na provoz. Řešený pozemek se nachází v k.ú. Brno – střed v proluce na ulici Novobranská v centru města, nedaleko hlavního vlakového nádraží. Celková plocha řešeného pozemku čítá 411,27m2. Jedná se o parcelu v místě proluky městského bloku mezi bytovým domem a polyfunkčním nárožním domem. V severovýchodní části pozemek navazuje na další zástavbu bytových domů. Pozemek podélně protíná historická hradba výšky 1,5 metru. Návrh tuto historickou památku respektuje a koncipuje ji do řešení stavby. Budova bydlení pro studenty je koncipována jako šestipodlažní objekt v proluce s členitou fasádou směrem do uličního prostoru. Základní idea hmoty vycházela z architektonického řešení původní myšlenky – práce se světlem, zachování zeleně a snahy navázat na okolní zástavbu. Cílem bylo vytvořit klidné bydlení pro mladé studenty v návaznosti na blízké centrum města Brna. Bydlení je navrženo v nadstandartní kategorii.

This work contains technical drawings, architecture proposal and architecture detail of the Student housing Brno. Basis from proposal has been taken from my studio work in the 3rd semester. It was necessary to do some modifications during this work. The proposal pursues the integration of buildings into the urban environment in context with the surrounding buildings. The building program is based on individual solutions and compliance with general requirements. Proportioned property is located in the center of Brno in a vacant site on the street Novobranská near the main train station. The total area amounts to 411.27 square meters of land solved. The plot of land at the site of a vacant lot the city block between residential building and a multifunctional corner house. In the northeastern part of the plot follows the further construction of residential buildings. Land lengthwise cuts through the historic wall up to 1.5 meters. This proposal respects the historical monument and draws it into the design of the building. The building housing for students is designed as a six-storey building in a vacant site with a rugged facade towards the street. The basic idea of matter based on the architectural design of the original idea - work with light, preserving vegetation and efforts to build on the surrounding buildings. The aim was to create a peaceful living for young students in relation to the nearby center of Brno. Housing is proposed in deluxe category.
Student housing Brno
Keywords: Studentské bydlení; Brno; centrum; proluka; historická hradba; zeleň; železobeton; členitá fasáda; světlo; Student housing; Brno; center; vacant site; the historic wall; vegetation; concrete; rugged facade; light