Vliv specifického tréninku na rozvoj svalové síly dolních končetin - Nepožitek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. CESA, 2022)
Bakalářská práce se zabývá využitím izokinetické dynamometrie pro analýzu vlivu specifického tréninku. V úvodní části bakalářské práce byla popsána izokinetika, její historie a typy svalových činností. Dále je zde popsán návrh specifického tréninku, který experimentální skupina v průběhu dvou měsíců dodržovala. Součástí práce je stanovení metodiky měření na izokinetickém dynamometru, při které byla experimentální a kontrolní skupina měřena před a po specifickém tréninku. V rámci dynamometrického testování byla měřena svalová síla dolních končetin v kolenním kloubu, při kterém byl nejvíce zapojen čtyřhlavý sval stehenní a zadní svaly stehen. Předpokladem bylo, že u experimentální skupiny dojde k nárůstu svalové síly po absolvování specifického tréninku. Naměřené hodnoty byly zpracované v programovém prostředí Matlab, díky kterému byly vykresleny jednotlivé signály a maximální hodnoty jednotlivých měření. Naměřené hodnoty byly statisticky zpracovány a vyhodnoceny pomocí neparametrických testů. Bylo zjištěno, že specifický trénink měl částečný vliv na rozvoj svalové síly v oblasti dolních končetin.

The bachelor thesis deals with the use of isokinetic dynamometry for the analysis of the effect of specific training. The introductory part of the bachelor thesis described isokinetics, history and types of muscle activities. There is also a proposal for a specific training, which the experimental group followed over the course of two months. Part of the work is to determine the measurement methodology on an isokinetics dynamometer, in which the experimental and control groups were measured before and after specific training. As part of the dynamometric testing, the muscular strength of the lower limbs in the knee joint was measured, in which the quadriceps and hind muscles were the most involved. The assumpiton was that experimental group would have an increase in muscle strength after completing a specific training. The measured values were processed in the Matlab software environment, thanks to which the individual signals and the maximum values of individual measurements were plotted. The measured values were statistically processed and evaluated using non-parametric tests. It was found that specific training had a partial effect on the development of muscle strength in the lower limbs.
The influence of specific training on the development of muscle strength of legs
Keywords: izokinetika; izokinetický trénink; testování; svalová síla; kolenní kloub; stehenní svaly; isokinetics; isokinetic training; testing; muscle strength; knee joint; thigh muscles