Byl jsem u toho! aneb 50 let matematické teorie metody konečných prvků - Ženíšek, Alexander (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2019)
Rozvoj a užití metody konečných prvků (MKP, the finite element method) byl spjat v inženýrských kruzích (hlavně v USA) s rozvojem a užitím výkonných samočinných počítačů. Proto začala být MKP rozvíjena až v polovině padesátých let, a to zejména ve stavebním a leteckém inženýrství. V tomto článku jsou popsány hlavně začátky matematické teorie MKP v letech 1967-1973 které díky jednomu bystrému brněnskému inženýrovi byly v šedesátých letech pouze v rukou matematiků z provinciálního Brna, jak si to pamatuje autor článku. Ostatní pamětníci popsaných událostí jsou již po smrti. Zbytek matematického světa se s matematikou MKP seznamoval z článků brněnských autorů.