Zásady vedení katastru nemovitosti - Blažejová, Adriana (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2015)
Diplomová práce se zabývá základními zásadami vedení katastru nemovitostí, přičemž tyto zásady srovnává na základě předchozí právní úpravy účinné do konce roku 2013 a současné právní úpravy, kdy od 1. ledna 2014 nabyl účinnost zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. V těchto předpisech je zakotvena celá řada změn, významných pro zásady vedení katastru nemovitostí. Práce popisuje jednotlivé zásady a uvádí nejdůležitější změny, které nastaly v souvislosti s novou právní úpravou. Vysvětluje tyto změny teoreticky i prakticky na jednoduchých příkladech, pro lepší pochopení dané zásady.

This master´s thesis deals with the basic principles of the Land Register, comparing those principles on the basis of previous legal regulation in effect until the end of 2013 and current legislation, where from the 1st January 2014 came to force Act no. 256/2013 Coll., on Land Registry (Cadastral Act) and Act no. 89/2012 Coll., Civil Code. Many changes, important for principles of the cadastre, are enshrined in these regulations. Thesis describes particular principles and states the most important changes, that occured in connection with the new legislation. It explains these changes theoretically and also practically on simple examples for better understanding of the principle.
Principles of Land Register Adminstration
Keywords: Katastr nemovitostí; zásady; nemovitosti; nový občanský zákoník; nový katastrální zákon; Land register; principles; real estate; new Civil Code; new Cadastral Act.