Tahové vlastnosti tmelů při tmelení materiálu na bázi cementu - Boháček, Adam; Brandtner, Michal (Vysoké učení technické v Brně,Fakulta stavební, 2021)
Článek se zabývá problematikou tmelení materiálů na bázi cementu a tahovými vlastnostmi tmelené spáry. Jako podkladní materiál byla zvolena cementová deska Aquapanel, která byla ošetřována primerem. Poté byly aplikovány dva tmely, a to jeden zástupce akrylových a jeden zástupce polyuretanových tmelů. Po vytvrzení byla vzniklé zkušební tělesa podrobeny zkoušce podle platné evropské normy ČSN EN ISO 8340, která definuje parametry zkušebního tělesa i následné zkušební postupy. Hodnocení zkoušky, které probíhalo vizuálně a měřením posuvným měřítkem, ukázalo, že ke tmelení Aquapanelu lze doporučit pouze polyuretanový tmel. Tento tmel po vystavení zkoušce, na rozdíl od tmelu akrylového, nevykazoval žádné vady, je tedy možné ho uvést jako vhodný ke tmelení cementové desky Aquapanel.

The article deals with sealing of cement-based materials and tensile properties of the sealed joint. Aquapanel cement board was chosen as the base material, which was treated with a primer. Then two sealants were applied, one representative of acrylic and one of polyurethane sealants. After curing, the resulting test specimens were tested according to the valid European standard ČSN EN ISO 8340, which defines the parameters of the test specimen and subsequent test procedures. The evaluation of the test, which took place visually and with a caliper measurement, showed that only polyurethane sealant could be recommended for sealing Aquapanel. This putty, unlike acrylic putty, did not show any defects after the test, so it can be stated as suitable for sealing Aquapanel cement board.
Tensional Properties of Sealants in Cement-Based Material Sealing
Keywords: Tmel; zkušební těleso; soudržnost; přilnavost; zkouška; Sealant; test specimen; cohesion; adhesion; test