Podpora distribuční soustavy řízením výkonu bateriových systémů a nabíjecích systémů pro elektromobily - Rodionov, Vladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Diplomová práce se zabývá podporou DS NN řízením výkonu nabíjecích systémů pro EV a bateriové úložiště. Práce obsahuje přehled o DS České republiky, prostředcích pro regulaci napětí a o existujícím legislativním stavu při připojení nabíjecích systému. V prací jsou popsány způsoby řízení činného a jalového výkonu v závislosti na napětí a frekvenci. Praktická část je zaměřena na simulaci podpory sítě při různých úrovních penetrace BESS a EVC v prostředí MATLAB Simulink a ověření funkce podpory na laboratorním systému. V poslední části práce jsou vymezeny způsoby implementace řídícího systému pro BESS a EVC fungujících v soustavě NN.

The thesis focuses on the power management support of battery systems in charging mode and charging systems for electric vehicles in the LV network. The thesis includes an overview of the distribution network of the Czech Republic, means of voltage regulation and the existing legislative framework for the connection of charging systems. The thesis describes the methods of active and reactive power control depending on the voltage and frequency. The practical part focuses on the simulation of grid support at different penetration levels of BESS and EVC in MATLAB Simulink and the verification of the support function on a laboratory system. In the last part, the methods of implementing the control system for BESS and EVC operating in the LV grid are specified.
Distribution system support by power management of battery systems in charging mode and charging systems for electric vehicles
Keywords: kvalita napětí; regulace napětí; bateriová úložiště; elektromobilita; řízení výkonu; MATLAB Simulink.; power quality; voltage regulation; BESS; EV; power management; MATLAB Simulink.