Moštárna a konzervárna Víchov - Ciencialová, Ludmila (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Předmětem bakalářské práce bylo zhotovení projektové dokumentace, skládající se z dokumentace pro stavební povolení, dokumentace pro provádění stavby a návrh architektonického detailu. Práce vychází z architektonické studie vypracované v rámci ateliérové tvorby předmětu BGA021. Předmětem bakalářské práce je návrh novostavby výrobních, prezentačních a administrativních prostor pro nový podnik výroby moštu, ciderů a konzerv. Stávající pozemek zemědělského areálu je v dnešní době nevyužíván. Navržený objekt má být umístěn na okraji obce Víchov v mírně svažitém pozemku, v bývalém areálu zemědělského družstva. Při návrhu objektu byl kladen důraz na praktičnost, funkčnost provozu odpovídající potřebám moderního výrobního procesu. Zejména je důraz na prezentování a zviditelnění stavby a podniku již od hlavní komunikace. Návrh je dle přání investora umístěn v západní části pozemku, na okolní pozemky investora se počítá do budoucna s vybudováním skladovacích a výrobních hal. Moštárna a konzervárna Víchov se skládá z dvou objektů. První dvoupodlažní objekt je určen pro administrativní účely, ubytování, gastro a prodej produktů. V přízemí dominuje centrální část se vstupní halou, recepcí a sociálním zařízením. Tato oblast slouží také jako showroom, vytvářející atraktivní vstupní prostor. Na tento objekt je navržena extenzivní zelené střecha. Druhý objekt je dvoupodlažní výrobní hala v severní části areálu, která slouží pro výrobu a skladování produktů. Tyto objekty jsou vnitřně propojeny krčkem v druhém podlaží. V druhém podlaží výrobní haly jsou šatny a sociální zázemí pro zaměstnance výroby. Zásadní výraz objektu haly jsou šedové střechy. Objekty jsou umístěny za sebou v mírně svažitém terénu a jsou propojeny komunikacemi. V areálu budou vytvořeny nové komunikace a parkovací plochy. Ve východní části je manipulační plocha pro pohodlný dovoz a odvoz zboží. Návrh pojednává jak o samostatné stavbě, tak i o návaznosti na přilehlé okolí.

Preparation of project documentation consisting of documentation for building permits, documentation for construction and design of architectural details is the subject of the bachelor's thesis. The thesis is based on an architectural study prepared as part of the studio production of the BGA021 course. The subject of the bachelor's thesis is to design a new production, presentation and administrative building for a new cider making and canning company. The existing agricultural land is presently unused. The proposed facility is located on the outskirts of the village of Víchov, on a gently sloping site. It is the former site of an agricultural cooperative. Emphasis has been placed on practicality and functionality of operations to meet the needs of modern production processes in the design of the building. Special attention was paid to presenting the building and the company from the main road. In accordance with the investor's wishes, the design is located in the western part of the site. The investor's surrounding land is intended for the future construction of storage and production halls. The Víchov Brickyard and Cannery consists of two buildings. Administration, accommodation, catering and sale of products will be located in the first two-storey building. The ground floor of the building is dominated by a central part with an entrance hall, a reception area and sanitary facilities. This creates an attractive entrance area and also serves as a showroom. This building is proposed to have an extensive green roof. The second building is a two-storey production hall located in the northern part of the site and is used for manufacturing and storing products. On the second floor, these buildings are connected internally by a neck. Changing rooms and sanitary facilities are located on the second floor of the production hall. The main expression of the hall building is the grey roofs. The buildings are located one behind the other on a gently sloping site and are connected by roads. A new road and a new car park will be built in the area. In the eastern part, there is a handling area to make importing and exporting easier. The proposal addresses both the stand-alone building and the connection to the adjacent neighbourhood.
Cider Production Víchov
Keywords: Novostavba; Moštárna; Konzervárna; Administrativa; Výrobní hala; Ubytování; výroba cideru; zelená střecha; New building; Cider house; Cannery; Administration; Production Hall; Accommodation; cider production; green roof