Statická analýza ocelových plechů s dírami - Kolláriková, Simona (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Bakalárska práca sa zaoberá analyzovaním súčiniteľu koncentrácie napätia pre rôzne namáhané oceľové plechy s kruhovými dierami. Metódou konečných prvkov boli v programe ANSYS uskutočnené štúdie jednoosového ťahu, dvojosového ťahu a ohybu. Cieľom práce je porovnať numerické analýzy s dostupnými analytickými riešeniami a vyhodnotiť závislosť súčiniteľu koncentrácie napätia na zmenách v geometrii plechov či výpočtovom modeli.

The bachelor thesis deals with analyzing stress concentration factor for steel plates with circular holes subjected to different types of loading. Finite element analyses of uniaxial tension, biaxial tension and bending were performed, using ANSYS software. The aim of the thesis is to compare the results of the numerical analyses with available analytical solutions and to evaluate the dependence of stress concentration factor on changes in geometry of the plates or in the computational model.
Static Analysis of Steel Plates with Holes
Keywords: súčiniteľ koncentrácie napätia; oceľový plech; kruhový otvor; jednoosový ťah; dvojosový ťah; ohyb; ANSYS; stress concentration factor; steel plate; circular hole; uniaxial tension; biaxial tension; bending; ANSYS