Koncepční návrh zařízení pro aplikaci látek proti tvorbě námrazy na trolejová vedení - Rohánek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Předložená bakalářská práce se zabývá problémem námrazy na trakčním vedení. V práci jsou zevrubně popsány a zhodnoceny relevantní patenty a existující komerčně dostupné systémy pro aplikaci látek proti tvorbě námrazy. Na základě toho jsou navrženy dva koncepty nových zařízení určených pro montáž na vozidla městské hromadné dopravy. Oproti existujícím řešením dochází ke zlepšení provozních parametrů a také může dojít k doplnění nabídky na trhu. Oba koncepty jsou následně kriticky zhodnoceny.

This bachelor’s thesis deals with icing of overhead contact lines. Relevant patents and existing commercial systems for applying anti-icing agents are comprehensively described and evaluated in the thesis. Based on that, two new concepts for public transportation are proposed. Compared to the existing systems, these concepts bring improvement in operational parameters and expand the number of products offered at the market. Afterwards, both concepts are critically assessed.
Conceptual design of device for application of anti-icing agents on overhead catenary
Keywords: zařízení proti námraze; trolejový drát; nanášecí mechanismus; sběrač proudu; veřejná doprava; anti-icing device; contact wire; coating mechanism; current collector; public transportation