Nefotorealistické zobrazování - Žilák, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Ústředním cílem této práce je kromě úvodu do problematiky nefotorealistického zobrazování, poskytnutí návrhu a možného řešení realizace systému, který toto zobrazování umožňuje ve formě obrazového post-processingu. Popisuje řešení dostatečně flexibilní na to, aby umožňovalo uživateli kromě již vestavěných filtrů, tvořit filtry vlastní a rekurzivně je využívat při tvorbě dalších, nových filtrů, pro tento typ zobrazování. Její součástí je tak i jakýsi manuál, který popisuje základní syntaxi a možnosti tohoto systému.

The main purpose of this thesis besides providing the reader with basics of non-photorealistic rendering, is concept and possible solution for system realization, which is capable of this rendering using image post-processing. This thesis describes solution that is sufficiently flexible to support use of integrated filters along with the creation of new ones that can be recursively used to create another filters for this type of rendering. Thus part of this thesis is some kind of manual which provide basic syntax description and possibilities of use.
Non-Photorealistic Rendering
Keywords: Nefotorelistické zobrazování; digitální obraz; filtrace obrazu; spracování obrazu; filtry; simulace; náhodnost; post-processing; Non-photorealistic rendering; digital image; image filtering; image processing; filters; simulation; randomness; post-processing