A Tool for Administration of the Company Products Portfolio - Koreň, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Práce je zaměřena na klíčový business proces ve výrobních společnostech a to na vývoj nových produktů. Jejím cílem bylo vytvoření nástroje na odhad rizika výroby nového produktu. Na uskutečnení cíle bylo nutné zistit možnosti podpory rozhodování. Jako nejlepší nástroj, vhodný pro rozhodovaní vývoje nových produktů se ukázala Bayesovská síť. Práce vysvětluje návrh Bayesovské sítě pro potřeby odhadu rizika vývoje produktu a ukazuje způsob jak generovat pravděpodobnosti v síti, tak aby výsledné odhady rizik byly co nejpřesnejší. Na základě těchto teoretických znalostí je pak vybudován program, který počítá rizika vývoje nových produktů a vyhodnocuje je.

This paper concerns about key business process in the production companies, namely, the new product development. The object of this thesis has been to create a tool to estimate the risk of the new product development. To reach this goal, current tools used to deciding the risk must have been explored. As the best tool, appropriate for assessing the risk of new product development has proved the Bayesian Network. This paper explains the construction of the Bayesian network and shows the way how to generate the probabilities in the network to be accurate for the risk estimation. Based on this theoretical knowledge has been built an information system, which estimates the risk of the new products and administer the risks.
A Tool for Administration of the Company Product Portfolio
Keywords: Vývoj nových produktů v společnosti; riziko vývoje nových produktů; rozhodování v nejistostě; Bayesovské sítě; podmíněné a prioritní pravděpodobnosti; reengineering podnikových procesů; New Product Development; new product development risk; uncertain reasoning; Bayesian network; conditional and prior probabilities; business process reengineering