Porovnání izolačních vlastností rodinného domu - Dobeš, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalářská práce je zaměřena na porovnání izolačních vlastností rodinného domu s cílem vyhodnotit jednotlivé typy tepelných izolací. V rešeršní části jsou popsány různé druhy tepelných izolací budov a jejich tepelně-izolační vlastnosti. Zároveň jsou zde popsány jednotlivé druhy oken z hlediska tepelně-izolačních vlastností a jejich vlivu na celkovou energetickou bilanci objektů. Praktická část spočívá v porovnání nezatepleného domu a vybraných variant zateplení za pomocí výpočtů tepelných ztrát. Dále se práce zabývá ekonomickým zhodnocením vypočtených variant a jejich návratnost.

The bachelor thesis focuses on the comparison of insulation properties of a family house to evaluate different types of thermal insulation. In the research part, different types of thermal insulation of buildings and their thermal insulation properties are described. It also describes the different types of windows in terms of their thermal insulation properties and their influence on the overall energy balance of the buildings. The practical part consists in the comparison of an uninsulated house and selected insulation options using heat loss calculations. Furthermore, the work deals with the economic evaluation of the calculated variants and their payback.
Comparison of the insulating properties of a family house
Keywords: Izolace; zateplení; návratnost; rodinný dům; prostup tepla; návrhová tepelná ztráta; Insulation; thermal insulation; return on investment; family house; heat transfer; design heat loss