Design lunárního vozidla - Grygerek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Práce se zabývá koncepčním návrhem lunárního vozidla pro 2 až 4člennou posádku s možností dlouhodobého pobytu během průzkumných misí povrchu Měsíce. Hlavním cílem bylo navrhnout vozidlo, které by respektovalo ergonomické potřeby uživatele v prostředí hypogravitace jak v interiéru, tak v prostředí vakua v ochranném obleku (skafandru) a zároveň respektovalo svým tvarováním prostředí, ve kterém se vyskytuje. Výsledkem práce je vozidlo obsahující řešení především otázek nástupu a výstupu z vozidla, výstupu na povrch ve skafandru, rozmístění prvků v interiéru, tvarování kabiny dle potřeb řidiče a umístění vybavení vně vozidla. Ergonomické požadavky a pohodlí uživatele bylo upřednostněno před ekonomickou stránkou věci, což je v rozporu s většinou dosavadních řešení pracovního prostoru vědeckého pracovníka v kosmickém prostředí.

The thesis deals with the conceptual design of a lunar vehicle for a crew of 2 to 4 people with the possibility of long-term stay during lunar surface exploration missions. The main objective was to design a vehicle that would respect the ergonomic needs of the user in a hypogravity environment both indoors and in a vacuum environment in a protective suit (spacesuit), while respecting the environment in which it is found by its design. The result of the work is a vehicle containing solutions mainly to the issues of entering and exiting the vehicle, ascending to the surface in a spacesuit, placement of elements in the interior, shaping of the cabin according to the needs of the driver and placement of equipment outside the vehicle. Ergonomic requirements and user comfort have been prioritised over the economic side of things, which is contrary to most of the existing solutions for a scientist's workspace in a space environment.
Design of Lunar Vehicle
Keywords: Lunární průzkumné vozidlo; průzkum Měsíce; kolonizace měsíce; ergonomie v hypogravitaci; Artemis; Lunar Exploration Vehicle; Lunar Exploration; Lunar Colonization; Ergonomics in Hypogravity; Artemis