Řízení dynamických systémů v reálném čase - Adamík, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tato práce se zabývá metodikou řízení dynamických systémů v reálném čase. Obsahuje přehled základů teorie řízení a základy stavby regulátorů. Dále následuje přehled matematických základů při modelování systémů, mátematický základ pro simulace systémů s pomocí diferenciálního počtu, metody řešení diferenciálních rovnic. Dále je uvede metodický postup návrhu obecného regulátoru s využitím simulačních metod. Po ověření výsledku v systému Matlab pokračuje problematika modelování zpoždění a kvantování.

This thesis focuses on the methodology of controlling dynamic systems in real time. It contents a review of the control theory basis and the elementary base of regulators construction. Then the list of matemathic formulaes follows as well as the math basis for the system simulations using a difeerential count and the problem of difeerential equations solving. Furthermore, there is a systematic approach to the design of general regulator enclosed, using modern simulation techniques. After the results confirmation in the Matlab system, the problematics of transport delay & quantization modelling follow.
Real Time Dynamic System Control
Keywords: Taylorova řada; teorie řízení; simulace; model; diferenciální počet; dopravní zpoždění; Padého rozvoj; kvantizace; návrh; regulátor; numerické metody; integrace; derivace; diferenciální rovnice; zpětná vazba; bloková algebra; TKSL; Matlab; Simulink; integrační krok; řád rovnice.; Taylor power series; control theory; simulation; model; differential count; transport delay; Pade approximation; quantization; design; regulator; numeric methods; integration; derivation; differential equation; closed loop; block algebra; TKSL; Matlab; Simulink; integration step; equation power.