Komplexní integrace Apache Guacamole do platformy BUTCA - Morawiec, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou komplexní integrace Apache Guacamole do platformy BUTCA (Brno University of Technology Cyber Arena). Teoretická část práce se věnuje virtualizačním technologiím, kterými jsou virtualizace, kontejnerizace a cloud computing. Dále jsou představeny cloudová virtualizační platforma OpenStack, projekt Apache Guacamole a cyber range platforma BUTCA – Kybernetická aréna. V praktické části práce je provedena analýza současného stavu, příprava prostředí a experimentální nasazení a integrace projektu Apache Guacamole v rámci platformy BUTCA.

This master thesis focuses on problematics of the comprehensive integration of Apache Guacamole into the Brno University of Technology Cyber Arena (BUTCA). The theoretical part of the thesis is devoted to virtualization technologies, namely virtualization, containerization and cloud computing. The cloud virtualization platform OpenStack, the project Apache Guacamole and the cyber range platform BUTCA – Kybernetická aréna are subsequently described. In the practical part of the thesis, analysis of current status, preparing of environments and experimental deployment and integration of the project Apache Guacamole are executed within BUTCA platform.
Comprehensive Integration of Apache Guacamole into the BUTCA Platform
Keywords: Apache Guacamole; BUTCA; cloud computing; grafická konzole; Kybernetická aréna; OpenStack; virtualizace; virtuální stroj; vzdálený přístup; Apache Guacamole; BUTCA; cloud computing; graphical console; Kybernetická aréna; OpenStack; virtualization; virtual machine; remote access