Zastřešení víceúčelového sportovního objektu - Malchárek, Robert (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Předmětem diplomové práce je návrh a posouzení dřevěné nosné obloukové konstrukce sportovní haly pro lokalitu Šumperk. Půdorysné rozměry objektu jsou 45,0 x 48,0 m s maximální výškou 15,0 m. Řešení je vybráno na základě dvou zpracovaných variant. Konstrukce je navržena na mezní stavy únosnosti a použitelnosti. Víceúčelovou sportovní halu tvoří 13 příčných vazeb v osové vzdálenosti 4,0m. Hlavní nosný systém tvoří oblouková konstrukce navržena jako trojkloubový příhradový vazník z rostlého dřeva a ve druhé variantě jako plnostěnný vazník z lepeného lamelového dřeva. Podélná a příčná ztužidla zajišťují prostorovou tuhost konstrukce. Střešní plášť je nesen krokvemi uloženými na vaznicích, které jsou kotveny do horního pásu vazníku. Ve štítových stěnách jsou navržené ocelové sloupy. Práce byla řešena za pomocí softwarového programu Scia Engineer 2014. Vybrané prvky obou variant byly posouzeny ručním výpočtem. Součástí práce je statický výpočet, řešení spojů, detailů, výkresová dokumentace konstrukce a výrobní výkres části vazníku.

The subject of the Diploma thesis is a design wooden structures of a multipurpose sport building in Šumperk. The floor plan measurements of the building are 45,0 x 48,0 m with the maximum height 15,0 m. The solution is choosen on the basis of two variants. The structures is designed with respect to ultimate and serviceability limit states. The multipurpose sport building is consist of 13 main truss centre to centre spacing 4,0m. The main structural system is design as the three-hinged arched structure made of solid timber and in the second variant as the arched structure made of glue laminated timber. The spatial rigidity of the structure is secured of diagonal bracing. The roofing is carried by rafter which are safed by purlin and then by upper chord. The steel columns are design as a part of gable wall. The project was carried out in the scia Engineer 2014 software. Some of the particular elements both variants were checked and designed by manualy calculating. The thesis includes structural design report, joints structures, drawings and production drawing the element of the three-hinged arched structure.
The Roof Structure of a Multipurpose Sport Building
Keywords: diplomová práce; víceúčelová sportovní hala; dřevěný příhradový vazník; obloukový vazník; rostlé dřevo; lepené lamelové dřevo; návrh a posouzení konstrukce zastřešení; diploma thesis; multipurpose sport building; timber truss girder; arched girder; solid timber; glue laminated timber; design and check the roof structure