Novostavba domova dôchodcov - Zboranová, Monika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Projekt rieši stavebne technickú časť novostavby domova dôchodcov, určenú pre pobyt seniorov o maximálnej ubytovacej kapacite 28 ľudí. Je situovaný v južnej časti obce Papradno na rovinatom pozemku s rozlohou 6018,4 m2. Domov dôchodcov je navrhnutý ako bezbarierový, nepodpivničený dvojpodlažný objekt členitého pôdorysu o zastavanej ploche 920,83 m2. V prvom podlaží sa nachádza ubytovacia časť v tvare písmena L, orientovaná na juhozápad a prevádzková časť budovy (kuchyňa pre výdaj jedál, jedáleň, technická miestnosť, sklady, šatne pre zamestancov...) orientovaná na severovýchod. V druhom nadzemnom podlaží je ubytovacia časť totožná s prvým nadzemným podlažím. Prevádzková časť objektu v 2NP je tvorená (kancelárie, sklad, kaplnka, klubovňa, miestnosti hygienického zariadenia..). Nosný konštrukčný systém je tvorený základovými pásmi s prostého betónu, nosným stenovým systémom s keramických tvárnic Porotherm, stropný systém je z predpatých stropných panelov Spiroll, ktoré tvoria aj nosnú konštrukciu jednoplášťovej strechy s klasickým poradím vrstiev.

The project deals with structure design of a new – built house for elderly with accommodation capacity up to 28 persons. It is situated on the south side of the village Papradno in a flat lot with area of 6018,4 m2.The house for elderly was designed for disabled people, it has got two floors with irregular shape and the floor area of 920,83 m2 . On the first floor there is an accommodation part of building situated on the southwest side and there is an another part of building where are situated rooms like (kitchen for serving meals, dining room, boiler room, changing room for employee...) it is situated on the northeast side. On the second floor there is an accommodation part of building it is identical as in the first floor. And the another part of second floor it has got rooms like (offices, storages, chapel, club room...). A bearing system composed of uninforcement concret foundation, wall system of ceramic block Porotherm and the slab system composed of bearing panels Spiroll. The Spiroll panels is a bearing system for flat roof with clasic layer order.
Home for the elderly
Keywords: Domov dôchodcov; bezbarierový; ubytovacia kapacita; pôdorys; rozloha; zastavaná plocha; prvé nadzemné podlažie; druhé nadzemné podlažie; nosný konštrukčný systém; základové pásy; steny; strop; strecha; The house for elderly; disabled; accommodation capacity; lot area; floor area; first floor; second floor; bearing structure system; foundation; walls system; slab system